Llengues maternes el rossellonès

Dia Internaciona de la llengua materna: El Rossellonés

Regidoria de Cultura i Patrimoni

Dia Internacional de la llengua materna: El Rossellonès

Regidoria de Cultura i Patrimoni

Associació Cultural Soldevila

Des de l'Àrea de Cultura de l'Ajuntament de Campredó s'organitzarà una jornada lúdica i festiva en el marc del Dia Internacional de la Llengua Materna, dissabte 25 de febrer. Es tracta d'una de les activitats emblemàtiques de l'equip de govern en l'àmbit cultural, ja que s'han anat homenatjant diferents parles com: la llengua llatina, l'heterogènia situació lingüística a Suïssa, el castellà de l'Equador, el català de l'Alguer, o l'aranès com a occità de Catalunya.

En aquesta ocasió es dedicarà tota una jornada al català de la Catalunya del Nord: del Rosselló, de l'Alta Cerdanya, del Capcir, del Vallespir i del Conflent.

Al matí hi haurà una passejada des de la zona dels Argilers, durant la qual s'aniran seguint uns QR amb textos poètics i de prosa en rossellonès. A la vegada, s'anirà fent esment de vocabulari nord-català quant al lèxic en la vegetació.

Al migdia, a un restaurant de la població, s'oferirà un àpat a base d'olla rossellonesa, el menjar típic de les comarques septentrionals dels Països Catalans. Serà un dinar literari, ja que s'acompanyarà de recitacions i música.

Ja al vespre, a l'espai cultural la C, hi haurà una sessió de balls tradicionals del Rosselló i del Conflent, la inauguració d'una exposició sobre aquestes mateixes danses, i una actuació musical a càrrec del cantautor Ramon Gual.

Una jornada cultural i reivindicava, durant la qual es tindran presents els grans literats de la Catalunya nord que han conreat el català a un gran nivell: Josep Sebastià Ponç, Jordi Pere Cerdà, Joan-Lluís Lluís, Joan Daniel Beszonoff, etc.

  • 10 h Caminada des dels Argilers a redós de vocabulari rossellonès
  • 13.30 h Olla rossellonesa per dinar
  • 17.30 h Taller de dansa del Conflent i Rosselló
  • 18.30 h Exposició de Cançons tradicionals de la Catalunya nord
  • 18.45h  Actuació del cantautor Ramon Gual