Jornades Patrimoni Campredo 2019

Publicada el 05 May 2019
Cultura
Patrimoni
Promoció

Campredó des de fa 9 anys realitzar al voltant de la data de primer de maig les Jornades del Patrimoni. Organitzat per l’Associació Cultural Soldevila i l’ajuntament de Campredó, aquestes jornades s’encarreguen de posar en valor el diferent patrimoni cultura, natural i social que té el poble. Les torres templeres, els aiguamolls, argilers, espais de la Batalla de l’Ebre; tots han tingut les seves jornades durant aquests darrers anys.

Enguany s’han dedicat a la figura del Carrilet, el tren que va marcar una època tant a Campredó com a les Terres de l’Ebre.

Podem qualificar les Jornades del patrimoni de Campredó, que s'han celebrat els dies 1 i 4 de juliol, com a pletòriques pel gran suport popular que han tingut Amb una valoració positiva s’ha  pogut oferir un bon ventall d'activitats culturals i lúdiques que han tingut una resposta ciutadana veritablement extraordinària. Aquest certamen el tenim consolidat des de fa uns anys, tanmateix li anem canviant el format per fer-lo atractiu i aconseguir que la població el visqui amb intensitat.

 

Enguany han estat dedicades a remembrar el Carrilet i homenatjar els campredonencs i les campredonenques que varen haver de fer l'estraperlo durant la duríssima postguerra, sent e Carrilet el mitjà de transport essencial per a l'activitat.

 

Durant la jornada de l'1 de maig, en el marc de la torre templera de Font de Quinto vam poder gaudir del passi de diversos documentals sobre la trajectòria del trenet de via estreta durant el seu trajecte des de la veïna ciutat de Tortosa a La Cava.

El plat fort va arribar dissabte 4, quan un trenet lúdic va simular el trajecte del Carrilet vora el canal i el riu Ebre. Va realitzar diferents viatges des de Campredó al Mas de la Missa replet de persones que volien gaudir de l'activitat i van inundar el viatge de càntics i de remembrances dels durs anys de la postguerra. Posteriorment, s'estrenà la peça teatral “Arròs i fesols”, escrita pel regidor de cultura de Campredó Emigdi Subirats, i dirigida pel dramaturg doverenc Valer Gisbert. Pretenia ser tot un homenatge als usuaris del Carrilet, obrers que varen de fer molts d'esforços per sobreviure. Varen realitzar una actuació extraordinària que va causar el gaudi dels gairebé dos centenars de persones que s'aplegaren per veure-la. Un sopar popular i l'actuació musical del cantautor Menut, de Móra d'Ebre i promesa de la música en català, va posar el punt i final a una jornada esplèndida i multitudinària.