Mestralia 2022: Valoracions

Publicada el 12 Jul 2022

Regidoria de Fires i Festes

 

La 14a Mestràlia ha estat sens dubte una edició que marcarà la història d’aquesta fira de lutiers que s’ha celebrat els dies 7, 8, 9 i 10 de juliol. Costa traslladar en poques línies tot el que s’ha viscut aquest cap de setmana a Campredó: des de l’espectacle que va donar el tret de sortida de la Fira amb una combinació explosiva d’astrologia, vi i glosa a la Torre de Font de Quinto, més l’actuació de cloenda del Botifarra, que va aplegar més de 600 persones, i fins totes les activitats programades aquests quatre dies, han fet de la 14a edició la més completa i participada, segons l’organització.

El fet de ser una fira monogràfica i molt especialitzada no ha impedit que tot tipus de públic, de totes les edats i de gustos diversos, haja gaudit tant de les exposicions d’instruments dels lutiers com de les activitats paral·leles, que han estat moltes i de gran qualitat.

Els concerts Fenya Rai i de Pupil·les el divendres van augurar l’èxit a la pista, amb balls tradicionals els primers, i posant-se el públic més jove a la butxaca amb ritmes rapers les segones, el duet femení vingut del País Valencià. Però, sens dubte, l’estrella de la fira van ser els bascos Huntza, que després de les versions d’Emboirats, van fer embogir el públic assistent.

Tot i els danys col·laterals de la pandèmia, Campredó va aconseguir reunir al voltant de 100 músics i 8 colles de grallers i tabalers vingudes d’arreu per passejar en cercavila el poble i pujar a l’escenari a tocar les peces més representatives de cada indret. 

Cal remarcar també l’èxit de participació en la presentació del llibre i de la guitarra de El luthier Áureo i en els taller de construcció d’un piano electrònic, de canyes per a gralla i dolçaina i en l’activitat per aprendre a tocar el caixó. D’aquells tallers es desprèn la implicació de gent de totes les edats per donar forma a les activitats paral·leles a la fira de lutiers.

Des de l’Associació Cultural Soldevila es valora molt positivament el fet que Mestràlia siga ja una fira de referència i un atractiu per a gent de la comarca, de les Terres de l’Ebre i de fronteres enllà. També s’agraix que l’hagen visitada la directora Territorial de Cultura o el delegat del Govern a les Terres de l’Ebre com a reconeixement a la feina ben feta des del territori i per a tothom.